Kojení na PODZIM i v ZIMĚ

Asi první starost, kterou mají muži poté, co se jich na toto téma zeptám je, jestli je mléko ztuhlé nebo studené.

Co ovšem řešíme my je, jestli je kojení vůbec v zimě přes všechny ty vrstvy možné.

Zjednodušeně řečeno ano, je. V zásadě platí pravidlo, že jakmile je to Vám i miminku pohodlné, můžete kojit kdykoliv a kdekoliv.

 

Za chladného počasí je ve městě nejjednodušší zaběhnout do kavárny a malého nespoKOJENCE nakrmit v teple. Ovšem teplo láká i další návštěvníky kavárny a představa přeplněné, hlučné a vydýchané, i když teplé místnosti pak už tak lákavá není. Proto je dobré myslet i na scénář, kdy je venku hezky a užít si čerstvého vzduchu vysloveně chceme. Nebo je (viz předchozí představa) pořád lépe venku než uvnitř a nakojit prostě musíme.

chelsea-clark-kojeni-v-zime-mikina-2

Jak se na to připravit?

Pro kojení v chladnějším počasí venku nebo kdekoli se nechcete vysvléci jen do trička je potřeba se správně obléknout. Každá žena řeší kojení v zimě jinak. Nosící maminky nedají dopustit na kojení přímo v šátku nebo nosítku.

Maminky kočárkující už musí počítat s vyndáváním miminka z kočárku. V každém případě potřebujete oblečení pro kojení uzpůsobené, protože kasat tričko přes holé bříško je v zimě prostě nepřípustné.

 

Od podprsenky až ke svetru nebo mikině. Vše je střihově uzpůsobené k možnosti kojit bez nutnosti svlékat se. Jednoduše porozepnete bundu, odhalíte jen to malé místečko skrz mikinku a tričko nebo halenku a víc neřešíte ????.

chelsea-clark-kojeni-v-zime-mikina-3

A co na to miminko?

Důležité je zajistit miminku dostatečný tepelný komfort. Na trhu je ale tak široká nabídka krásných funkčních materiálů, že si určitě ráda něco hezkého teploučkého pro miminko vyberete.

Vyrazte tedy v klidu na procházku a pokud Váš mimináč bude mít díky čerstvému vzduchu větší hlad než obvykle nebo Vám zkrátka čas kojení vyjde do času procházky, už se nemusíte bát organizace a můžete v klidu nakojit i v „polních“ podmínkách.

Dávejte ale pozor na mrazivé počasí. S časem procházky to nepřehánějte. Těm nejmenším totiž mrazivé počasí dobře nedělá. Miminka v prvních týdnech mohou na krátké procházky jen pokud jsou teploty vyšší než –5°C . Ale u takové krátké procházky a v takovém mrazu asi dobrovolně nikdo kojit nebude. U větších kojenců je dobré vyrážet ven maximálně do teploty –10°C. Opět toto jsou teploty, kdy na venkovní kojení už nemáme ani pomyšlení. Bavíme se tedy především o běžných chladnějších dnech na jaře/podzim nebo sluncem prohřátých zimních dnech. ????

 

Užitečný článek shrnující pobyt s kojencem venku jsme našli zde:

https://www.babyweb.cz/s-malym-miminkem-do-mrazu

Pokud chcete, můžete počíst.

Nenechte se odradit a kojte miminko se vším pohodlím a elegancí i v zimních měsících. ????

Pavla Šťastná – „O podporu kojení jde především.“

Zakladatelka Krásná mamky a Chelsea Clark ČR